Interview Blackman & Blokland

Theatermakers en spoken word-artiesten Yahmani Blackman en Dorothy Blokland staan tijdens het festival zowel samen als solo op het podium. Ze brengen een serieuze boodschap, maar met een flinke dosis humor: hun werk ten voeten uit. Tijd om nader kennis te maken!

Hoe is het om samen een voorstelling als We gaan het hebben over haar te schrijven?

‘De voorstelling begon als een gesprek over onze “hair-journey” in een kantoortje. Na heel wat gelach en ontroerende anekdotes wisten we dat wij het over haar moesten hebben. Het is een heel persoonlijk verhaal over zwarte identiteit in een Westerse samenleving met een specifiek schoonheidsideaal. Dat maakte het heel spannend. Het is een gesprek dat binnen de zwarte gemeenschap in de black hair-kapsalonnetjes blijft. Daarmee is het een geheim waar de witte gemeenschap niets van af weet. Met deze voorstelling stappen we uit de kappersstoel en breken we het open. Niet om de witte gemeenschap wat uit te leggen, maar om samen met de zwarte gemeenschap opnieuw te kijken naar de impact van het dominante schoonheidsideaal.’

Jullie zijn allebei begonnen in het theater. Hoe vult die ervaring jullie aan in spoken word-teksten en -optredens?

‘Theater brengt onze woorden tot leven. Soms zijn de teksten die we schrijven inspiratie voor een scène en blijven ze onuitgesproken.’

Wat vinden jullie het leukste aan optreden?

‘Interactie met het publiek, zowel passief als actief. Het publiek bepaalt het accent van onze performance. Dit maakt elke voorstelling voor ons leuk, omdat we steeds nieuwe dingen vinden tijdens het spelen. Soms is dit op spelniveau, maar soms ook inhoudelijk. We moeten dus altijd scherp blijven. En soms verrassen we elkaar met nieuwe dingen, dat is ook iets waar we erg van kunnen genieten.’

Deel deze pagina:

Nieuws