Interview Laurens van de Linde

Laurens van de Linde is schrijver, muzikant en programmamaker en geeft ons een kijkje in zijn muzikale keuken.

Waar haal jij de inspiratie vandaan voor je teksten? Is het pure fictie of zit er iets van jouw eigen leven in?

‘Mijn inspiratie is veelzijdig. Soms probeer ik liedjes van anderen na te maken en dan komt er vervolgens iets heel anders uit. Ik ben blij dat zo’n liedje dan door een Laurens-filter gaat. Soms denk ik: hoe zou de soundtrack van mijn eigen leven klinken? Soms luister ik mijn eigen opnames tot in den treure terug en bedenk ik – vrijwel altijd onder de douche – één regel die er perfect bij past en ga ik vanuit daar verder. Soms gebruik ik opdrachtkaartjes.’

Je bent muzikant en schrijver, en verhalende elementen hoor je terug in je muziek. Hoe besluit je of je je idee omzet naar een songtekst of juist een verhaal?

‘Ik denk dat dat bij mij heel erg hand in hand gaat. Ik hou van muzikale tekst, of dat nou proza of een lied is. Het begint vaak bij flarden tekst of ideeën op papier. Als het proza wordt, ga ik door die lens de tekst bekijken en uitwerken. Als het muziek wordt, ben ik benieuwd wat er gebeurt als er akkoorden bij komen of een ritme en wat dat voor de tekst doet. Beide tekstvormen hebben beperkingen die tegelijkertijd uitbreidingen vragen en beide kanten leveren andere eindwerken op. Het lijkt me daarom nog steeds wel interessant om muziek uit te brengen, die gepaard gaat met een verhalenreeks. Als iets me fascineert, wil ik er alsmaar interpretaties aan toevoegen.’

Wie zijn jouw grote muziekvoorbeelden en hoor je hen terug in jouw muziek?

‘Dat zijn er veel. De wrange grappigheid van The Avonden en Lucky Fonz III, de rare veelzijdigheid van David Bowie, Janelle Monáe en Childish Gambino, de DIY-mentaliteit van Child of Lov, Saba en Spinvis. Veel Bowie en Spinvis sowieso. Het enthousiasme van Frino en Anderson .Paak, de zachtheid en melodie van George Harrison, Bill Evans, Daniel Caesar en Labi Siffre en de schone raarheid van Brian Eno. Wellicht dat je het hoort, maar ik hoop niet té duidelijk één kleur. Ik hoop dat je een veelheid hoort, alsof je door een kaleidoscoop kijkt.’

Deel deze pagina:

Nieuws