Interview Petit Jean

Petit Jean, ook bekend als Jan Asselberghs, staat 12 oktober bij ons op de planken. Maar, wat kunnen we van hem verwachten?

Je bent zowel spoken word-artiest als rapper. Wat is de rode draad in jouw teksten en wat vind je belangrijk om te delen?

‘Flannery O’Connor zei ooit: “I write because I don’t know what I think until I read what I say.” Ik denk dat dit voor zowel mijn rap- als slamteksten opgaat. Ik schrijf nooit zomaar om te schrijven, het is altijd een uitlaatklep voor de woordenstorm in mijn hoofd. De rode draad in mijn teksten is dus het proberen te vinden van de rode draad door mijn gedachten.

Wat ik belangrijk vind om te delen op het podium is mijn eigen eerlijke mening. In het dagelijks leven zetten we allemaal nog te vaak een masker op, omdat we van kinds af aan hebben geleerd om altijd maar “goed” te antwoorden op de vraag hoe het met ons gaat. Op het podium krijg ik de vrijheid om deze vraag op mijn eigen tempo en in mijn eigen woorden te beantwoorden.

Ik geloof bovendien dat als ik mezelf kwetsbaar opstel op het podium, anderen zich sneller zullen herkennen in mijn teksten. En het is juist die herkenning die ik zelf zo belangrijk vind in hiphop en spoken word. Het bezit een grote sociale kracht, die nog te vaak wordt onderschat.’

In november verschijnt je debuutalbum, een mooie mijlpaal! Wat kunnen de bezoekers van jou verwachten tijdens het festival?

‘Mijn album dat in het najaar uitkomt heet Emceeclopedie. Het is een ode aan hiphop en het (gesproken) woord. Op dit album wissel ik rapnummers af met spoken word en dit zal niet anders zijn op 12 oktober.

Naast de kracht van taal, de zin van woorden en het belang van zelfreflectie probeer ik in mijn werk ook maatschappelijke vraagstukken te bevechten. Teksten over geld, geluk en geloof zullen dus evengoed de revue passeren.’

Je maakt ook onderdeel uit van de Leuvense hiphopformatie SoundRascalz, maar tijdens het festival sta je solo op het podium. Is het maken van je album een proces dat je in je eentje doorgaat of helpt je collectief daar ook bij?

‘De muziek die ik met SoundRascalz maak is eerder feelgoodhiphop. We richten ons minder op het lyrische aspect van onze nummers en meer op de algemene vibe die elke track uitstraalt. Bij SoundRascalz is het schrijfproces vaak gezamenlijk, maar voor mijn soloalbum heb ik alle teksten zelf geschreven. Dat vond ik soms beangstigend, al is de authenticiteit die ik hierdoor kon creëren ook iets waar ik enorm veel waarde aan hecht.’

Deel deze pagina:

Nieuws