Interview Max Greyson

De Vlaamse dichter en spoken word-artiest Max Greyson neemt de lezer en luisteraar mee op reis in zijn prachtige meeslepende gedichten. Afgelopen jaar verscheen zijn tweede bundel Et Alors en op 12 oktober staat hij bij ons op het podium. Tijd om hem beter te leren kennen!

Eerder dit jaar verscheen je tweede dichtbundel Et Alors. In je gedichten wissel je moeiteloos tussen het Frans en Nederlands. Vanwaar deze afwisseling?

‘In essentie is de bundel Et alors voor mij een zoektocht naar een moedertaal. Een taal die vorm kan geven aan wat ik wil uitdrukken, mijn gedachten, mijn liefde, mijn wanhoop. In mijn geval is dat het Nederlands (waar ook het Vlaams onder valt), waarin ik me het meest vrij voel om te spelen en te kneden. Daarnaast houd ik enorm van de nuance die het Frans van nature bezit en de zin voor ironie. Het is een taal met een onuitputtelijke muzikaliteit. Tot slot zit het Nederlands, vooral het Vlaams en het Antwerpse dialect, vol met leenwoorden en bastaardwoorden uit het Frans. In die zin is het dan ook een essentieel deel van mijn moedertaal.’

Naast dichter ben je ook spoken word-artiest. Schrijf je jouw gedichten eerst op en vinden ze dan een weg naar het podium, of vice versa?

‘Het is de noodzaak van de taal die me tot schrijven drijft. Gedichten ontstaan bij mij meestal uit de taal zelf, door een woord of een uitdrukking, een zin of een ritme in mijn hoofd. Daarom zullen mijn gedichten altijd op papier ontstaan. Ook de meer theatrale teksten of teksten die geschreven zijn om met muzikale begeleiding te performen, vinden pas later een vorm op het podium. Zo werk ik het liefst, omdat ik op die manier een theatraliteit of dramaturgie kan toevoegen op een organische manier. Ik zou het ook zo kunnen zeggen: schrijven is voor mij een noodzaak, performen een heerlijke verslaving.’

Waar ben je nu druk mee? Is er een volgende stap die je wilt gaan zetten als schrijver?

‘Er gebeurt heel wat dit jaar. In september is de première van Gravity in de Nationale Opera van Athene, een danstheatervoorstelling met opgenomen spoken word-teksten waar ik een script voor schreef. Ik doe ook twee jaar lang een artistiek onderzoek naar audiobeschrijving voor blinden en slechtzienden als deeltijdonderzoeker aan het Conservatorium van Antwerpen. Daarnaast zijn er losse opdrachten en optredens die erg leuk zijn om te doen, omdat ze variëteit brengen tussen het schrijven door. Verder schrijf ik aan een roman (aan de bar van mijn koffiestamkroeg). Een romandebuut is voor mij persoonlijk de grootste uitdaging en de volgende horde die ik erg graag wil nemen in mijn schrijverschap.’

Deel deze pagina:

Nieuws