Interview Lisa Weeda

Lisa Weeda is een literaire duizendpoot die nooit stil lijkt te zitten. Ze schrijft, maakt het literair programma Mooie Woorden in Utrecht, geef les aan de Rockacademie in ArtEZ en is het creatieve brein achter de literaire podcast Ondercast. Tijdens het festival is Lisa verantwoordelijk voor de presentatie van het programma in Theater Walhalla.

Je presenteert het programma in Theater Walhalla en interviewt daar Marieke Lucas Rijneveld en Simone Atangana Bekono. Zelf ben je ook schrijver. Wat vind jij interessant om van andere auteurs te weten te komen?

Het schrijfproces vind ik het tofste om over na te denken. Hoe vormt een werk zich? Is er een idee en ga je daar linea recta mee aan het werk of ontstaat een werk in een soort doorploeg-onderzoeksfase? Waar haal je het onderbuikgevoel vandaan om zeker te weten dat dit is wat je wilt maken? En natuurlijk: hoe vaak heb je zin om gewoon op de grond te gaan liggen in je schrijfkamer en nooit meer een toetsenbord aan te raken? Op al die vragen zou ik graag het antwoord willen!

Momenteel ben je druk bezig met je debuut, maar vind je nog wel tijd om te lezen? Zijn er boeken van de artiesten uit ons programma die nog op jouw leeslijst staan?

Ik heb af en toe wel tijd om te lezen, maar dat zijn vooral boeken die binnen mijn eigen onderzoek vallen: boeken over Sovjetpaleizen, de verdeling van Oekraïense landgrenzen, boeken over Stalin, hongersnoden en nog meer literatuur waar ik heel veel informatie uit haal. Verder laat ik me soms overrompelen door een boek, zoals Just Kids van Patti Smith of Liefhebben van Laura van Dolron. Dat zijn werken die niks met mijn debuut te maken hebben. En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra staat trouwens heel hoog op mijn lijst, maar ik durf dat boek niet aan te raken tot ik zelf een beetje uitgeschreven ben. De thematiek van haar boek en hoe ingenieus ze het zal hebben gedaan – daar ga ik vanuit – zal misschien de kracht hebben van een mokerslag en me tegen de vlakte slaan.

Stel, je komt als bezoeker naar het festival. Zijn er naast de auteurs die op je leeslijst staan nog andere artiesten die je graag zou willen zien?

Ik zou graag naar de Vlaamse rapper Brihang gaan luisteren, want iemand die ik hoog heb zitten tipte me laatst zijn muziek. Nu ben ik er een beetje verliefd op. Ook wil ik Aafke Romeijn horen voorlezen uit Concept M. Nog zo’n boek dat ik moet lezen.

Deel deze pagina:

Nieuws