Interview Marco Martens

Marco Martens is een ware woordkunstenaar die geen enkele vorm van taal schuwt. Hij maakt muziek, theater, podcasts en nog veel meer. Tijdens het festival presenteert Marco het programma in Kantine Walhalla.

Je bent inmiddels een bekend gezicht bij ons. Eerder stond je zowel als artiest als presentator op het podium en je bent al vaker op de radio te horen geweest over Geen Daden Maar Woorden Festival. Wat spreekt jou zo aan aan het festival?

De eerste keer dat ik met het festival in aanraking kwam was in 2003, toen ik in de landelijke finale van de MC-battles terecht was gekomen. In die tijd maakten die nog deel uit van het programma. Het leverde me het inzicht op dat ik qua killerinstinct en attitude niet tegen de landelijke top was opgewassen: ik vloog er al vrij snel uit. Maar hier kwamen wel verschillende taalwerelden samen; zo zat Tommy Wieringa destijds in de jury. Die brede programmering van het festival – schrijvers, dichters, spoken word-artiesten en muziek – is wat het festival voor mij al vijftien jaar lang interessant maakt.

Dit jaar interview je Aafke Romeijn en Nina Polak. Wat wil je graag van hen te weten komen?

Een vriend zei eens tegen me dat ik niet zoveel over mezelf zou moeten schrijven, alleen kan ik niet anders. Er zit bij mij altijd een laagje fictie overheen, maar als dat te veel wordt, verlies ik nogal eens de feeling met de tekst. Aafke en Nina laten zien dat dat persoonlijke stukje ook in een fictief verhaal prima overeind kan blijven. Ik ben heel benieuwd naar dat schrijfproces. En dat stukje engagement wat er altijd bij hen in lijkt te zitten, waar komt die urgentie vandaan?

Je bent zelf altijd druk bezig met talige projecten. Stel, je zou als bezoeker komen, van welke auteurs of artiesten zou jij graag de optredens willen zien op 13 oktober?

Naar Radna Fabias ben ik zeer benieuwd! Hoewel ik van Brihang nog niet had gehoord, ben ik daar uitermate nieuwsgierig naar, aangezien hij zich net als ik tussen de hiphop en de poëzie begeeft. Clean Pete, Vic Willems en Marieke Lucas Rijneveld zou ik ook wel graag willen zien. M. presenteert  nieuw materiaal… Kunnen ze niet gewoon allemáál wat speeltijd krijgen in Kantine Walhalla?

Deel deze pagina:

Nieuws